Overwaarde. Wat nu?

Omdat de huizenprijzen lekker de pan uitrijzen, is de kans groot dat er sprake is van overwaarde. Maar wat doe je hier mee? In je nieuwe huis stoppen? En wat als je geen nieuwe koopwoning wilt? Of gaat emigreren?

Basisregel

De basisregel is eigenlijk vrij eenvoudig: heb je overwaarde en koop je een nieuwe woning, dan stop je die overwaarde in je nieuwe woning. Niet omdat dit per se moet, maar omdat het eigenlijk de meest slimme manier is om met overwaarde om te gaan. Doe je dit namelijk niet, dan krijg je over het deel van de overwaarde namelijk geen hypotheekrenteaftrek. Deze verlaging van de aftrek kan flink in de maandlasten schelen. Bovendien, zo schrijft Funda in een artikel op zijn website, vinden banken het prettig als je het geld besteedt aan het huis: dan krijg je een nieuwe financiering eenvoudiger rond.

Gunstige verhouding

Bijkomend voordeel is dat door het inbrengen van overwaarde de hypotheeksom en woningwaarde dichter bij elkaar liggen. Omdat een bank hierdoor minder risico loopt, geven ze vaak korting op de rente. Erg handig om naar te vragen. Banken komen hier merendeels namelijk niet vanzelf mee. Dit geldt overigens voor elke woningbezitter met een hypotheek: wanneer deze voor een deel is afgelost of wanneer er sprake is van een hogere woningwaarde, dan kan de verhouding tussen woningwaarde en hypotheeksom kleiner zijn, waardoor een rentekorting misschien mogelijk is. Vaak is dan wel een taxatie verplicht. Vraag bij je bank of financieel adviseur of je hiervoor in aanmerking komt.

Verbouwen

Uitzondering is verbouwen. Wil je (een deel van) de overwaarde gebruiken om je volgende woning te verbouwen of verduurzamen, dan is het volgens het Funda-artikel wel mogelijk om voor de volle mep renteaftrek te krijgen. Dit vraagt overigens om een taxatie van het huis nĆ” verbouwing en een offerte van een aannemer. Bovendien is het in dit geval belangrijk om alle bonnetjes en rekeningen die met deze verbouwing te maken hebben goed te bewaren.

Vrij besteden?

Wie geen nieuw huis koopt (i.v.m. huren of emigratie), kan het geld vrij gebruiken. Maar let wel op: koop je binnen drie jaar toch een woning, dan moet je de overwaarde alsnog inzetten. Als deze dan op is, krijg je dus geen aftrek over dit deel van de hypotheeksom. Houdt daar rekening mee en laat je in alle gevallen goed adviseren over deze materie om financiƫle problemen in de toekomst te voorkomen.