Ook in 2019 staan wij voor je klaar

Nieuw jaar, nieuwe ronde. Ook in 2019 kun je op je Garantiemakelaar rekenen, met alle bij de naam horende garanties. Welke dat zijn, voor verkopers en kopers, lees je uitgebreid op onze website. In dit blog schijnen we wat licht over komend jaar.

Drie ton

Maar daarvoor moeten we eerst even terug naar het afgelopen jaar. Dit heeft heel wat losgemaakt op de huizenmarkt, met als opvallendste fenomeen de almaar doorstijgende huizenprijzen. Kostte een gemiddelde woning in 2013 nog maar 213 duizend euro, in 2018 moest je als koper als snel zo’n 288 duizend euro aftikken. Een stijging van maar liefst 35 procent. Zelfs ten opzichte van 2017, ook al een goed jaar, stegen de prijzen nog altijd met gemiddeld 25 duizend euro (ca. negen procent). Dit blijkt uit cijfers van Woningmarktcijfers.nl, op basis van Kadaster-gegevens. De site verwacht komend jaar een verdere stijging, waarbij de gemiddelde prijs boven de drie ton uit zal komen.

Zin

Het aantal transacties nam in 2018 wel af ten opzichte van een jaar eerder, met zo’n acht procent. Volgens de website heeft dit alles te maken met een onvoldoende aanbod, niet omdat kopers er geen zin meer in hebben. In dit laatste geval zouden huizenprijzen immers dalen.

Positief

Toch laat de Vereniging Eigen Huis (VEH) weten dat uit hun Marktindicator blijkt dat het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt daalt. De indicator haalde in november 102 punten, tien punten minder dan in 2017. Als je weet dat 100 punten een neutrale stemming inhoudt, dan is er met 102 punten dus sprake van een krappe positieve stemming. Volgens VEH verwacht meer dan de helft van de Nederlanders dat er binnen nu en drie jaar een crisis uitbreekt, met dalende huizenprijzen tot gevolg.

Doorgaan

Klinkt pittig, maar we laten ons daar niet door beïnvloeden. Slechts een kwart van de Nederlanders zegt hier wél rekening mee te houden, de rest gaat gewoon verder met het realiseren van hun woonplannen, aldus VEH. De gestegen (en nog altijd stijgende) huizenprijzen én het krappe aanbod worden als voornaamste redenen genoemd om nu niet te kopen.

Kennis

Juist in een markt waar de keuze niet altijd optimaal is, kun je rekenen op de kennis en het netwerk van je Garantiemakelaar. Wij kennen onze markt als geen ander en dat levert mooie resultaten op. Ook in 2019. Kom gerust de proef op de som nemen.